پیغام مدیر سایت :
در سالهایی که گذشت و تغییر شیوه زندگی مردم ، این سیگار کشیدن زنان از تابو خارج شد به طوری که اگر تا سال های قبل در ایران به دلیل داشتن قبح اجتماعی و فرهنگی سیگار کشیدن زنان چندان رایج نبود و اگر کسی هم می خواست سیگار بکشد در محیط منزل و به دور از چشم مردم و حتی فامیل این کار را می کرد ولی این روزها این قبح شکست و می بینیم که پشت فرمان خودرو، در پارک ها و اماکن عمومی زنان و دختران بی هیچ رعب و وحشتی از طرز برخورد جامعه، سیگار می کشند.
این روزها مصرف قلیان به حدی در میان برخی خانوادههای ایرانی عادی شده است که زنان پای ثابت این موضوع شدهاند و گاه بسیار حرفهای تر از مردان قلیان میکشند؛ قبح استعمال قلیان در میان خانواده ایرانی به گونهای شکسته شده است که مردان به آسانی نظارهگر مصرف قلیان توسط همسر و دخترشان هستند.
مصرف قلیان توسط زنان و دختران تا حدی افزایش یافته که وزارت بهداشت در اطلاعیهای اعلام کرد مصرف قلیان در میان زنان ایرانی بهخصوص دختران جوان افزایش یافته، بهگونهای که در حال حاضر مصرف قلیان در زنان برابر با مصرف مردان است و به 22 درصد میرسد، این موضوع میتواند زنگ خطری برای افزایش بیماریهای غیرواگیر باشد.
استعمال قلیان به دلیل نداشتن قبح در میان دختربچههای مدرسهای هم رواج فراوانی پیدا کرده و این در حالی است که به گواه متخصصان، مواد دخانی تشکیلدهنده آن تأثیرات به مراتب زیانبارتری بر روی زنان دارد.
بر خلاف اینکه مصرف سیگار هنوز در میان زنان ایرانی به عنوان یک رفتار وقیح شناخته میشود اما کشیدن قلیان در خانوادههای ایرانی با ممنوعیت مواجه نیست و آنها با جمع شدن دور هم بساط قلیان را فراهم میکنند.
این روزها نه تنها محیطهای خانوادگی بلکه عرصههای اجتماعی نیز در تسخیر قلیان است و قهوه خانههای سطح شهر و پارکها اماکنی است که جوانان با خیالی آسوده در آنجا نشسته و ساعتها به قلیان پک میزنند.
اگر یک بار به فرحزاد، دربند یا برخی از پارکهای پایتخت سری بزنید سفره خانههای سنتی را مشاهده میکنید که علاوه بر غذاهای سنتی، قلیان را نیز به عنوان یکی از خدماتشان به مشتری ارائه میکنند؛ در اینجاست که مادر و پدر در کنار فرزندان شروع به کشیدن قلیان کرده و حتی در برخی مواقع نیز فرصت کشیدن قلیان را برای فرزند نوجوانشان فراهم میکنند.
قلیان دیگر پای ثابت تفریحات خانواده ایرانی است و آمار خانوادههایی که خطر و بیماری را چاشنی تفریحات سالم خود میکنند رو به افزایش است اما تصورات مردم در رابطه با مصرف قلیان جالب و متأسفانه کمی عجیب است.
اکثر مردم مصرف قلیان را تفریحی میدانند که آرامش را به آنها هدیه میکند و این تصور در آنها ایجاد شده که هر پک به قلیان موجی از آرامش را به همراه دارد و هر چه پک عمیقتر باشد رسیدن به آرامش بیشتر!
عوامل بسیاری موجب گرایش و تمایل روزافزون دختران جوان به مصرف قلیان شده است که یکی از آنها تغییراتی است که در هویت جنسیتی در سالهای اخیر رخ داده است. بهخصوص در فضاهای بزرگ شهری و به درجات کمتر در شهرهای کوچک، شاهد آنیم که تغییر در هویت جنسیتی دختران باعث شده است که مرز بسیاری از رفتارهای مردانه و زنانه در مصرف، فراغت، سرگرمی و هیجانهای مردانه و زنانه، کمرنگ شود و روندی در راستای نزدیکشدن فضاهای مردانه و زنانه به یکدیگر ایجاد گردد.
از طرف دیگر در فضای کلانشهرها به نظر میرسد مصرف قلیان بخشی از صحنه اجتماعی زندگی روزمره جوانان شده است و با توجه به این روند اجتماعی، این همهگیرشدن فرهنگ مصرف قلیان و افزایش میل به مصرف را باید تا حدودی انتظار داشت. افزایش مصرف قلیان در جوانان و بالاخص در دختران جوان، گاهی به نظر میرسد از تفنن هم فراتر رفته و جبرانکننده خلأها، کمبود و هیجانهایی است که جوانان در شرایط دیگر به آن دسترسی ندارند.
همچنین در تحلیل این پدیده، باید به اقتصاد فرهنگ توجه کرد. بازار سرگرمی با اقتصاد فرهنگی آن نسبت دارد و این ارتباط میتواند اولویتها و الگوهای زندگی جوانان را تا حدودی رقم زند. تغییر سلیقههای فراغتی و مصرفی فارغ از میدانی برای تولید، عرضه، معناسازی و بازنماییها قابل فهم نیست و البته این میدان و یا چرخه فرهنگی یکسره در داخل مرزهای ملی نیز تعیین نمیشود. بعضاً از خارج از مرزها شروع شده است و در داخل مرزها امتداد پیدا میکند. از سوی دیگر مصرف قلیان را نمیبایست تنها یک انتخاب دانست، بلکه نوعی مصرف است که در یک چرخه اجتماعی و فرهنگی پیچیده شکل میگیرد. در تغییراتی که در ویژگیهای نسلی و بهطور خاص در دختران جوان ایجاد شده است، تبعیت از مد و بهروز بودن، استقلال داشتن، احساس برابری و تساوی با پسران و در نهایت عنصر ریسکپذیری و ماجراجویی از ویژگیهای این چرخه مصرف است. جوانانی که در صحنه عمل اجتماعی علاوه بر ریسکپذیری حاضرند هزینه ماجراجوییهای خود را بپردازند.
افزایش مصرف قلیان میان دختران همچنین ناشی از یک جریان بزرگتر اقتصاد فرهنگی نیز است. مصرف قلیان از معنا و متن سنتیتر آن تا اندازهای خارج شده و برای دستهای به یک هوس، لذت و تجربه خاص تبدیل شده است. البته باید به یاد داشت مصرف قلیان بیش از آنکه وارداتی از غرب باشد، از سنتهای شرقی و کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا نشأت گرفته است؛ گرچه امروزه به پدیده گستردهای تبدیل شده است که حتی در مراکز کلانشهرهای اروپایی مانند لندن و پاریس هم مکانهای بزرگی برای مصرف و عرضه آن وجود دارد.
قلیان یکی از مواد دخانی است که چون مصرف آن همراه با نوعی پک زدن عمیق همراه است، لذا مصرف طولانی مدت آن باعث بروز بیماریهای ریوی از جمله "آمفیزم"که جزو بیماریهای غیرقابل درمان است، می شود. فردی که قلیان مصرف می کند هنگام تنفس، حجم مفید ریه را از دود پر می کند که این خود عامل بروز سرطان دهان می شود.
مواد شیمیایی که در ساخت تنباکوهای قلیان مورد استفاده قرار می گیرند دارای فلزات سنگینی هستند که می توانند عامل بروز بیماریهای کبدی و یا کلیوی در فرد مصرف کننده باشند. همچنین قلیان باعث اعتیاد به نیکوتین می شود که هر چه بیشتر استفاده شود اعتیاد به آن هم بیشتر است.
درصورت رشد عرضه قلیان برای خانمها، بیماریهای مرتبط با مصرف قلیان در زنان افزایش مییابد و مخاطراتی را برای مادر و جنین در دوران بارداری و پس از آن به همراه دارد که با این حال باید متتظر موجی از بیماریهای زنانه در جامعه باشیم.
حال با این وجود نظارت بیش از پیش به قهوه خانه های مختلط تبریز نیاز مبرمی است؛ چرا که علاوه روابط نامشروع در برخی از قهوه خانه ها، قلیان بیش از اینکه به مردان ضرر وارد کند به بدن زنان آسیب می رساند که باید سلامتی نسل آینده جامعه مدنظر قرار گیرد.
منابع : 1-اهراب نیوز / 2- مهر خانه / 3-مشرق نیوز